Thursday, December 31, 2009

Utdrag ur Rollspelshandboken

Det här är ett utdrag ur kapitlet "Vad är rollspel?" ifrån min rollspelshandbok. Det är en dubbelpostning för det finns även med på Sidentrosorbloggen.

För att få koll på vad rollspel är är det först nödvändigt att veta vad ett spel är. Det kanske kan tyckas självklart vad spel är, men jag har märkt att definitionerna av spel kan variera ganska kraftigt mellan olika personer och olika sammanhang.

Det finns flera förklaringar till vad spel är. Om du exempelvis läser Katie Salen och Eric Zimmermans bok Rules of Play kan du hitta åtta olika defintioner. Det är en i det närmaste hopplös uppgift att dra tydliga gränser, men eftersom det är ett så luddigt begrepp är det extra viktigt för mig att ge min egen definition, så att du som läser vet vilken utgångspunkt jag har när jag skriver, inte minst på grund av de nya sätt att uppleva berättande på som berättarrollspelen har givit upphov till.

Ett spel har:
• Spelare - spel är en aktivitet som en eller flera spelare deltar i. Spelarna interagerar med systemet för att kunna uppleva spelet.
• En artificiell verklighet - spel är en aktivitet som skiljer sig från verkligheten, både tids- och rumsmässigt.
• Konflikt - spel omfattar alltid någon form av maktkamp. Den här kampen kan variera sig från spelare mot spelare till en kamp mellan spelargruppen och omgivningen.
• Regler - spel innefattar alltid regler som berättar för spelaren vad spelaren kan och inte kan göra inom det system som spelet omfattas av.

Rollspel för mig handlar dessutom om intressant och meningsfullt spelande. Sid Meier påstår att spel är en serie intressanta val, och det gäller i allra högsta grad för rollspel, eftersom det enda hindret för din valfrihet inom rollspel är din egen fantasi. Andrew Rollings och Dave Morris har vidareutvecklat Sid Meiers teori i sin bok Game Architecture and Design. De säger att för att ett val faktiskt skall bli intressant, så krävs det att inga av de val spelaren kan göra är mer fördelaktigt än något annat ur ett helhetsperskektiv, men utifrån sin egen situation kan spelaren välja ett alternativ som passar bäst för just den spelaren.

För att ett spel inte enbart skall vara intressant utan även meningsfullt krävs något mer. Jag citerar Katie Salen och Eric Zimmerman ur Rules of Play:

Meaningful play in a game emerges from the relationship between player action and system outcome; it is the process by which a player takes action within the designed system of a game and the system responds to the action. The meaning of an action in a game resides in the relationship between action and outcome.


Med andra ord skapas mening i spel genom relationen mellan spelarens (tillåtna) handlingar och hur de handlingarna påverkar spelet. Salen och Zimmerman pratar också om att mening i spel är beroende av att de handlingar som du utför i spelet blir tydliga för dig som spelar. Att döda en orch är meningslöst om du som spelar inte är medveten om huruvida det är bra eller dåligt för dig i spelet. Om du spelar ett brädspel och flyttar din spelpjäs är ditt drag meningslöst om du inte vet hur det påverkar din situation i spelet.

För att meningsfullt spelande skall uppstå måste din handling också vara integrerad i spelsystemet. Det betyder att en handling du genomför inte bara ger en omedelbar återkoppling (orchen dör) utan också att den handlingen påverkar dig senare i spelet (orchen var son till orchhövdingen som nu bestämt sig för att bränna ner alla näraliggande byar som hämnd för sin sons död). Handlingen får kort sagt konsekvenser för dig som spelar.

Intressant?

Andra bloggare om:
, ,

Friday, December 11, 2009

Julklappar

Det är något speciellt med väl inslagna paket. På något vis skänker det en enorm ro att sitta med silkespapper, snören, shellack och lacksigill och förvandla en gräll förpackning med massa reklammeddelanden till ett anonymt paket som inte skriker, utan lugnt konstaterar att "jag är anonym, och du har ingen aning om vad jag innehåller". Det finns en strukturerad symmetri och vilsamhet i en väl inslagen julklapp.

Följdaktligen drar jag ut på nöjet och slår in mina paket med en precision och noggrannhet som förmodligen skulle drivit många andra till vansinne.

Men nu kan jag inte blogga mer, för nu skall jag vika origamiblommor att fästa på paketen, som en extra bonus.

Thursday, December 10, 2009

Inflytande och prisutdelningar

Jag fick genom mymlans bloggvärldsblogg reda på att Ted Valentin startat en ny bloggtjänst, med namnet inflytande.se.

Valentin har valt att basera en blogs inflytande på hur många personer som länkar till bloggen. Jag noterade dock att inflytande.se även skall ha andra faktorer i ett senare skede. Antagligen för att öka precisionen misstänker jag. Det lär behövas. Se nedan.

En sak som jag funderade på när jag läste är att inlänkar är i hög grad beroende av hur ofta bloggen ses, och kontaktnätet som bloggaren har. Det handlar mindre om inflytande (tycker iaf jag). Iofs kan man argumentera att många länkar betyder att många personer tar intryck eller åtminstone läser texerna, men samtidigt... nja. Det är lite som med bloggpriser (och för den delen de flesta prisutdelningar), det handlar mer om vem man känner och vilka personer den personen känner. Det handlar mindre om prestation och kvalitet.

Inser att det låter lite "avundssjukt", och det blir förmodligen svårt att motbevisa att det inte handlar om något sådant. Jag har suttit med i ett par jurys och tanken med priserna är oftast god, men nomineringarna hamnar på de personer som har störst kontaktnät, inte nödvändigtvis de som gör bästa jobbet.

Det är samma sak inom de flesta grupperingar i samhället. Se bara på Sverok. Vilka är det som är big shots? Naturligtvis de som känner mest folk. Inte nödvändigtvis de som gör det bästa jobbet för förbundet. (Oooo, så bittert.)

Men tillbaka till bloggarna då. Kriteriet för att "bli" någon inom bloggvärlden (helt ovetenskapligt) handlar dels om 1. hur länge du har bloggat. Längre bloggperiod = större trovärdighet och status. Vilket sanningen att säga är bullshit, dina ord blir inte mer sanna bara för att du har skrivit länge. 2. Vilka personer inom bloggosfären du länkar till ofta. Länkkärlek är otroligt viktigt. Länkar du till en person är det troligt att den personen länkar tillbaka. 3. Kontaktnät. Hur många bloggare kommenterar du hos? Hur många kommenterar hos dig? Det är skitviktigt. 4. Ämnesval. Helst skall du välja ett lite lagom omstritt ämne, som exempelvis FRA eller "Gömdaskandalen" och vara lagom svartvit i din världssyn. En sida Har Rätt och den andra sidan Har följdaktligen Fel. Men viktigast av allt är att skriva om samma saker som resten av gruppen skriver om. Lämna inte ämnestråden, då blir du bums dumpad av åsiktsmaskineriet.(Därmed inte sagt att det inte finns bloggar som är nyanserade. Opassande är ett utmärkt exempel på det) 5. Skriv ofta. Ju fler uppdateringar, desto viktigare måste du ju vara, så uppdatera ofta. 6. Strömlinjeforma dina åsikter. Människor läser helst sådant som bekräftar eller rakt emotsäger sina egna åsikter. Naturligtvis känns det bäst att få en bekräftelse på hur bra man tycker, så de åsikterna får mest stöd.

Kollektiv intelligens i all ära, men det är en tunn, tunn linje mellan kollektiv intelligens och kollektiv dumhet.

Det finns en anledning till att jag citerar David Bowie i min bloggrubrik. Han har en poäng i att mainstream blir en slätstruken välling, där ingen sticker ut utanför de givna ramarna. Det gäller att kämpa med näbbar och klor emot den idiotin, för det är sååå lätt att hamna där. Alla vill bli bekräftade, nämligen. Till och med antisociala bittra människor som jag.

Intressant?

Andra bloggare om:
, , ,

Wednesday, December 2, 2009

Trolldeg

Vissa människor lever för att höra sin egen röst. Andra lever för att förstöra. Lassetrollet och Hejhopptrollet har bestämt sig för att mata varandra verkar det som. Men jag misstänker att det är ännu en i raden av de multipla personligheterna som Lassetrollet visar prov på. Hur tragiskt måste det ändå inte vara för ett troll att tvingas mata sig själv för att få respons? Jag funderade ett tag på att starta en insamling för Lassetrollet. Jag tänkte att kanske kan vi starta en site där alla får trolla precis som de vill? Men så kom jag på att det finns både Newsmill och Flashback.



Hej igen kära Lassetrollet. Tvärtemot vad du tror så råkar Huizinga vara både en auktoritet på området spel och människor, och är väl sedd på spelsiter runtomkring. Kanske inte på de spelsiter som just DU och dina trollkompisar hänger på (för jag tvivlar på att man diskuterar annat än härligt manliga spel och lesbiska kvinnor på dem) utan på riktiga spelsiter som exempelvis Gamasutra. Att du inte förstår vad jag pratar om är helt naturligt. Jag har genom empirisk undersökning kommit fram till att du har läs och skrivförståelsen hos en åttaåring. Men det kanske är att förolämpa åttaåringarna att skriva så? I vilket fall som helst så rekommenderar jag dig att först gå om grundskolan och gymnasiet och sedan kanske ta en kurs i retorik på högskolan. Vi ses om 14 år ungefär.

Tuesday, December 1, 2009

Oh noes! Någon matade trollet!



Hej igen kära Lassetrollet. Eftersom du delar flera ganska avtändande drag med dina kompisar Stålkalletrollet och PeterLarssontrollet drar jag slutsatsen att du som troll har multipla personligheter. Vilken annan förklaring kan det finnas till att du lämnar smutsiga klövavtryck i debattfönstret? Och att du dessutom inte kan stava till avundsjuk du heller? Det kanske är ett genetiskt fel hos er troll? Antifeminist-troll är ganska förtjusta i att skylla på biologi, så då måste det gälla även för datorspelstroll, kan man tänka. Alla datorspelstroll är alltså halvanalfabeter med föga grepp om grammatiken. Och det där att födas till man? Jag tror på allvar inte att min uppskattning av spel sitter mellan mina ben. Möjligtvis om man som Game Girl Advance spelar Rez med Trancevibrator, men vad jag kan se förde det enbart med sig fördelar.

Idag har FRA tillgång

Idag är mina mail och min elektroniska korrespondens rent teoretiskt inte längre bara mellan mig och mottagaren. Av den anledningen är det dags att tänka noga på vilket samhälle vi vill ha, och vart vi är på väg.

Det är läge för en tyst minut.

Mer trollish

Ännu ett (okej, två, men det andra trollet var i alla fall lite välformulerat) troll har dykt upp i samlingen.



Det är ett PeterLarssontroll. PeterLarssontrollet tror att jag är avis på de spelutvecklare som gjort CoD:MW2 och påpekar att det släpps en manligt härligt spel inom kort - Bad Company 2. Jojo. Vad kan jag säga? Det är så klart svårt att tillbakavisa min eventuella avundsjuka, men till skillnad från PeterLarssontrollet så kan jag i alla fall stava till just avundsjuka. Jag vet också hur man använder ordet "och", vilket verkar ha gått PeterLarssontrollet förbi. Dessutom kan jag använda utropstecken och punkt på rätt sätt, för att inte nämna kommatecken och shift-tangenten. Jag skulle också vilja påpeka att det är tur för spelföretagen att de har en sådan lojal - om än pseudoanalfabetisk och vad det verkar ganska korkad - uppsättning fanatiker som kan försvara spelen och nyansera debatten på det här viset. Annars skulle det ju bli - som ett annat troll påpekade - rena rama pajkastningen.