Tuesday, July 21, 2009

Jag vill ha en panikknapp

Inatt hade jag en obehaglig dröm igen. Efter att ha somnat runt 2-tiden vaknade jag i ett tillstånd som jag absolut inte önskar på någon. Jag låg helt still i sängen och kunde inte röra mig. I ögonvrån närmade sig... något, jag är inte helt säker på vad det var, för jag kunde inte röra huvudet och titta på det.

Jag försökte skrika, men skriket fastnade i halsen, jag försökte röra ögonen, öppna ögonen, vad som helst bara för att kunna ta kontroll över situationen, men jag kom ingenstans, kunde inte göra någonting.

Den här sortens tillstånd kallas hypnopompa hallucinationer och uppstår när hjärnan är vid medvetande, men inte tillåter kroppen att vakna. Det kanske varade i två - tre sekunder, sedan somnade jag snabbt och vaknade igen. Den här gången på riktigt, inklusive muskelkontroll.

Det första jag gjorde var att tända sänglampan. Sedan tände jag resten av lamporna i hela lägenheten och satte mig i soffan och såg på film tills det blev ljust. Sedan kunde jag gå och lägga mig igen.

Jag är fortfarande orolig, fortfarande lite hoppig och ångestbenägen. Det kan bero på att gårdagens näringsintag bestod av... tomater, spenat och gurka i ganska små mängder eftersom jag inte ville gå ner till Tumba C och handla. Jag har även druckit MYCKET kaffe.

Dammit. Jag hatar när min hjärna gör så här emot mig.

3 comments:

Sebastian said...

Heh! Det _där_ har hänt mig en enda gång för ett bra tag sedan. Det var sjukt obehagligt, men jag hade ingen aning om vad som hände och visste inte riktigt hur jag skulle ta reda på det heller (vad google:ar man på...). Men nu när jag läste ditt inlägg fattade jag direkt vad du beskrev. Tack! Och _nej_ man önskar inte det tillståndet för någon annan. Lyckligtvis har det bara hänt mig en gång.

Sebastian said...

Inte själva drömmen dock, men det faktum att kroppen sov. Jag var vaken och minnas att jag inte kunde röra mig och jag kände att jag andades tungt och långsamt och att jag kunde höra ljud från lägenheten.

För övrigt var ju följande länk av intresse: http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis#Possible_causes

devilkitten said...

Jo, det brukar hända en eller två gånger i alla människors liv, att vakna utan att kunna röra kroppen. Det är vanligast i tonåren.