Friday, April 30, 2010

Steal this film gör mig förbannad

Men det är inte på grund av de värderingar - som jag till viss del delar, till andra delar inte delar - som framförs i filmen.

Det jag blir förbannad på är den totala bristen på kvinnor i "expertpositioner" i filmen. Det finns med fyra tjejer all in all, om man inte räknar berättarrösten. De fyra tjejerna är intervjuoffer man har hittat på stan. De står fnissande och berättar att de piratkopierar.

Nu går inte "Steal this film" att embedda (HAH!) från Babelgum - där jag såg den, så jag länkar istället.

Vad fan är det för jävla film? Är det inte meningen att den skall belysa nya sätt att kommunicera på, en ny empowerment-attityd till gemene (HAH!) man? Hur kommer det sig då att kreativitet och produktivitet, kunskap och passion förmedlas som ett uteslutande manligt område? Experterna är män. Producenterna är män. Kvinnorna är konsumenter. Känns det igen?

Jag blir så jävla förbannad över den här totala bristen på respekt för att tjejer också kan vara en del av ett kreativt internetlandskap. Näe, säger ni med filmen. Tjejer är konsumenter, passiva och glada över att låta sig matas med vad som än faller från männens honungsdroppande fingrar. Kvinnor, säger filmen, är bara med som support. Kvinnor är egentligen inte intresserade och kan absolut inget om fildelning. Vet ni vad den säger utöver det? På internet finns bara män, och det är bara män som får ta del av informationsrevolutionen.

Ta del av det här: Steal this film är en skitfilm. Inte på grund av det explicita meddelandet, utan på grund av det implicita meddelandet den skickar.

Moral Kombat som jag såg tidigare idag på Babelgum är inte särskilt mycket bättre den. Förutom att den har två kvinnor med i expertroller. Slutsatsen är att vi inte finns. Well. Jag postar om en slashvid här för att ni (män) skall fatta hur det där med remix verkligen skall gå till.Av t. jonesy och killa som vad jag vet är brudar bägge två. Eller så kan man läsa den här artikeln.

*grr*

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 comments:

Manne said...

skulle väl gissa på att det har å göra med att internet har setts som ett (huvudsakligen) tekniskt fenomen alltså är det bara grabbar som kan uttala sig om det i en "expertroll" enligt rådande attityd eftersom kvinnor antas kunna sådana svårigheter såsom att sätta upp servrar, phpkodning(stort L O L där med tanke på de kvinnor i bloggosfären som använder wordpress eller kanske egenkodat^^) osv :-/

Mikael said...

internet är ju en spegel av världen..
'experter', självutnämnda och andra brukar vara män.. trist men sant..

Jonas S said...

Jag orkar inte titta på hela filmen, men det räckte att titta i tio minuter för att konstatera att påståendet om att det inte fanns kvinnliga experter i filmen är fel. En kvinnlig historiker återkommer flera gånger. Tittar man sedan på eftertexterna så verkar det som om de som ligger bakom filmen har en ganska jämn könsfördelning, om man kan anta att deras förnamn är en indikator för kön, vilket jag gör.

Att filmen är mansdominerad är väl inte så konstigt med tanke på ämnet som tas upp. Att hävda att filmen är sexistisk och därmed en skitfilm är att gå för långt. Det är knappast filmmakarnas fel att teknikvärlden är mansdominerad, och det finns ingen anledning att tro att filmmakarna gjort någon särskild ansträngning för att utesluta kvinnor ur filmen.

Filmen kan mycket väl vara en skitfilm av andra skäl. Det tar jag dock inte ställning till eftersom jag bara såg första kvarten.

Ssargon said...

Jag gillade själv filmen och Jonas S har rätt.

OM du hade arbetet inom IT så hade du ganska snabbt insett varför det är i majoritet killar som är med i filmen. Så även inom filmbranchen.

Fråga istället dig själv varför du ser killars intresse och expertis som ett hot mot dig som kvinna.

Joakim Andersson said...

Jonas S,

Det finns likaledes ingen anledning att tro att filmmakarna gjort någon ansträngning för att inbegripa kvinnor i filmen, inte sant?

Vilka namn som finns i eftertexterna är oinressant, eftersom det inte är dessa som får spotlight som experter på sig - och rimligen borde där finnas en hel del experter som är kvinnor.

Fast förstås, eftersom det handlar om en så viktig fråga som fildelning får väl genusglasögonen läggas undan.

devilkitten said...

@ SSargon - Ja, tänk om jag hade jobbat med IT och faktiskt varit insatt, vad mycket enklare det hade varit för mig att dela både din och JonasS mansplainande åsikter.

Tyvärr - för er båda får jag väl säga - jobbar jag som speldesigner. Jag är tillika feminist och vet hur en token female ser ut. Jag ser inte mäns expertis som ett hot mot mig som kvinna. Jag ser det konstanta upplyftandet och framhållandet av män och enbart män som ett negativt inflytande på vår kultur. Kvinnor har lika stor rätt att ta plats som män. Det är synd att de inte får det.

@ JonasS - om du inte ens orkar se på filmen, men ändå anser att du har rätt att uttala dig som "expert" i frågan... så tänker jag härmed inte lyssna på dina "expertåsikter".


Jösses... Vad vore världen om det inte fanns en massa män som kunde förklara för kvinnor hur de skall tycka, känna och tänka och när de har "fel" *ironi*

devilkitten said...

För övrigt har jag moderatorsglasögonen på. Om din kommentar inte syns på bloggen så beror det på - häpp - att jag inte tyckte om den.

Viktor said...

Hej hopp. Ville bara säga att det var en fin liten blogg jag helt random råkade hamna på *lägger till i rss-läsaren*, och att jag håller med dig, även om det inte var något jag tänkte på när jag såg filmen först.