Tuesday, August 11, 2009

Backlashen har definitivt kommit till Sverige...

I SvD idag finns det en artikel om Socialstyrelsens förslag om att tvångsvårda gravida kvinnor som är missbrukare. Lyckligtvis har JO och Kammarrätten avvisat förslaget och riktat kritik emot det.

Det betyder dock inte att det inte kommer att dras igenom. Och har vi börjat där... hur lång tid dröjer det då innan situationen som Faludi beskriver i Backlash är verklighet? Att kvinnor inte får bestämma över sina egna kroppar, att samhället i stort ser sig som "uppfostrande". Och värst av allt kanske - att aborträtten attackeras.

Det finns mycket man kan - och kanske även bör - säga om abort. I slutändan måste ändå det beslutet ligga hos dem det berör - mannen och kvinnan som har avlat barnet, och ytterst hos kvinnan, eftersom det handlar om hennes kropp.

Jag inser att det här är en skräckvision, men icke desto mindre känns den inte helt avlägsen. Särskilt inte när man läser kommentarerna och blogginläggen som refererar till den.

Intressant?

Andra bloggare om:
, , ,

2 comments:

Joakim Andersson said...

Jag kommer att tänka på något du skrev för en tid sen.

Tågresan.

vadeva said...

Det finns iofs en pervers logik i förslaget; hellre en abort än ett (av alkohol) skadat foster som om det föds riskerar att bli en kostnad för samhället. Då kan man få ihop kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp med tvångsvård supande gravida kvinnor.