Monday, November 30, 2009

Tendens

Nu finns Tendensavsnittet där jag är med tillgängligt att tanka hem och lyssna på. Tendens P1

Berätta gärna vad du tyckte.

Troll kommer att modereras stenhårt.

2 comments:

Gisela said...

Som jag sa på Twitter tycker jag det var ett mycket bra inslag och bra insats från er båda som pratade.

Det är intressant med den extrema machismo som är så vanlig i spel, den är nog inte alltid så rolig för män heller. GTA som du nämnde till exempel, jag spelade den senaste instansen, Ballad of Gay Tony och i mellansekvenser känner jag att jag spelar en komplex kille med samvete, nära relationer och känslor men när jag får ta över spakarna och ska göra ett uppdrag så kan han utan problem skjuta ner 50 poliser, eller lika många killar från nåt rivaliserande gäng. Och då ska han ändå vara en kille som snackar mycket om hur han redan gjort 2 år i fängelset och inte vill tillbaka dit utan försöker försörja sig på lagligt vis. Det finns en diskrepans där som är tråkig. Bara för att någon är en "hired thug" för knarkbaron betyder ju inte att det är ok att bara skjuta ihjäl en människa. Egentligen. Men i spel är det bara "bad guy!".

Läste också Xboxflickans inlägg om hur Sony verkar vända sig specifikt till män i sin PS3-reklam och det är intressant att ni båda använder precis samma uttryck: man känner sig inte -välkommen-. Kommentarerna till inlägget belyste tyvärr hur komplett ovetande och obrydda de flesta verkar vara. Frustrerande.

Jag känner mig på intet sätt KRÄNKT av att inte bli tilltalad i reklam eller få identifiera mig i spel, men absolut känns det tråkigt och ofta är det som att kvinnor onödigt exkluderas utan att jag kan tänka mig att man egentligen vinner något på det. Jag får samma känsla när jag läser tidningen Wired när de alltid uttryckte sig som att "your wife" eller "your girlfriend" si eller så. Jag tröttnade och slutade läsa efter ett tag. Känns som att de inte vill tala till en, inte vill ha mina pengar. Då kan de ju få slippa.

Det här blev långt som ett blogginlägg jag vet men jag tänker mycket på det här. :)

devilkitten said...

Jo, GTA skickar ut ganska blandade signaler. De försöker storymässigt göra en sak, men spelmässigt är det same old same old. För att spelen verkligen skall kunna ta ett steg framåt så måste det finnas alternativa handlingar.

En vän till mig sade nyligen att det mest (moraliskt) intressanta valet för en rollperson inte handlar om att välja mellan gott och ont, utan att tvingas välja mellan två onda ting. För ett spel som Ballad of Gay Tony så hade den typen av nyansering även i gameplayet varit ovärderlig. Det är först när gameplay och story faktiskt berättar samma historia som spelen kan gå framåt.

Hela datorspelsbranschen och i ett större perspektiv hela den teknologiska industrin är mer eller mindre mansdominerad, eftersom det varit en manlig domän under en väldigt lång period. Att vi som kvinnor känner oss uteslutna är inte så konstigt. Det är först på senare tid som vi har tillåtits komma in alls. Mitt råd är att skita i vad tidningar, spel och datorförsäljare har för attityd.

Läs tidningarna, spela spelen och köp datorer och konsoller. Och berätta för företagen vad ni tycker om dem och om deras attityd. Tro mig när jag säger att jag får ta så jävla mycket skit för de uttalanden jag gör, men någon måste säga det, någon måste tänka på det och någon måste kritisera status quo. Annars kommer vi ingenstans.