I en debattartikel i DN idag skriver Mikael Wiehe:
Den framkomliga väg jag kan se är en solidarisk avgift från alla datorinnehavare som tas in av staten och fördelas bland rättighetsinnehavarna av deras intresseorganisationer på ett sätt som liknar Stims och Samis nuvarande sätt att fördela pengar till kompositörer och musiker.
Ah... Ännu en TV-avgift, förstår jag. Wiehe föreslår alltså att även vi som INTE fildelar olagligt material (notera att fildelning går att genomföra även med lagliga pryttlar) skall få betala för det. Faktum är att till och med de som inte VET hur man fildelar skall få betala för det. Alla med datorer - förutsätter jag - skall alltså få betala en avgift? Underbart. Kalla mig snål, men jag vill inte betala för något jag inte har köpt. Det inkluderar herr Wiehes musik.
Det är lite som TV-avgiften. Innehav förutsätter bruk. Dra åt helvete. Jag har inte sett på TV sedan 2001 och det av en anledning: TV tar tid och äter upp de stackars hjärnceller jag har kvar, konformerar dem och spyr upp dem i mitt huvud igen som en grå gröt. Ungefär samma dilemma som nanoteknologins "grey goo". Men istället för att förutsätta att medborgarna i landet själva kan avgöra huruvida de slår på TV:n eller ej, och därför även avgör om de skall betala eller ej, så förutsätts det alltså att för att du KAN ta del av ett TV-program, så kommer du att göra det.
Det här påminner mig lite om FRA, faktiskt. Vi kan ju använda samma logik där. För att FRA KAN ta del av hela svenska befolkningens e-post så skall vi alltså lita på dem och förutsätta att de inte gör det... men vänta här nu? Staten litar ju inte ens på att jag avstår från att dirigera in TV-sändningar i min dator, TV eller annan utrustning som är kapabel att ta emot TV-sändningar, men förväntar sig alltså att jag skall lita på staten i ett sammanhang som klampar in på mina grundlagskyddade rättigheter? Hoppsan. Det tänktes det kanske inte på?
För att vara ett land där medborgarna misstänkliggörs stup i kvarten i många olika sammanhang, så tycker jag att regeringen förväntar sig lite väl mycket i utbyte. Men enligt Reinfeldt så skall vi ju hålla käften och blint lita på vår store ledare ändå, trots att vår store ledare under den här tidsperioden uppvisat synnerligen lama ledaregenskaper.
*hrumpf*
Intressant?
Andra bloggare om:
debatt, FRA-lagen, övervakning, tillit, TV
6 comments:
Sen gör inte alla artister musik för pengarnas skull, vilket man får intrycket av i Wiehes text. Icke-kommersiell musik kan handla om känslor, upplevelser, drömmar, budskap och mycket annat som kan kännas viktigare än att den som lyssnar betalar för sig... En kompis till mig gjorde en uppsättning känslosamma låtar "rakt ur hjärtat", och de spreds till tiotusentals personer på några dagar. Hon blev överlycklig, glad över att känslorna nådde ut till andra och att dessa uppskattade musiken. Efterfrågan på nya låtar blev stor. Då fick hon skivkontrakt, musiken kommersialiserades och blev en säljflopp eftersom skivbolaget inte ville stå för någon marknadsföring och musiken inte fick användas för att marknadsföra sig själv längre. Kompisen blev olycklig och kände sig utnyttjad, och intresset för hennes musik dog ut.
Solidaritet är inget fult. Men respekt för andra människors känslor är något ännu vackrare, och det skulle Wiehe må bra av att väga in i bedömningen.
Jag har aldrig påstått att solidaritet är fult, sollidaritet är trevligt. Däremot tycker jag att det är fult att tvinga in människor i solidaritet, vilket jag får intrycket av att Wiehe är ute efter.
Och precis som du säger - respekt är bra.
Väl sagt om det där med vem som ställer vilka krav på vem, och det underbart dubbla i sammanhanget.
Ang. Wiehe, visst har han rätt i vissa aspekter av sitt resonemang samtidigt som andra stapplar något enormt. Framför allt gillar jag hur han i ett stycke menar att oetablerade band inte får in pengar från cd-skivor på grund av det här, bara för att i nästa stycke förklara att de inte kan sälja cd-skivor hur som helst... Men problemet är att diskussionen blir onyanserad i den här typen av inlägg, han har ju valt själv vad "fildelning" är för något och hur saker fungerar, det handlar inte om en dialog och en framväxande förståelse.
Jag tror det är ett vanligt problem i "det gamla gardet", särskilt bland de som inte är så väl bevandrade i tekniken.
Förutfattade meningar är vanliga i båda lägren, misstänker jag.
mjo, precis, det är ju det. Försökte göra den poängen på gårdagens "fest" men det gick inte ritkigt fram tror jag. Så jag återgick till öl. :-P
Öl är ibland bättre än argument.
Post a Comment