Monday, August 4, 2008

Grand Theft Auto i blåsväder

Nu har man konstaterat - i Expressen - att Grand Theft Auto inspirerat en ung man att knivmörda en taxichaufför.

Läser man ordentligt i artikeln så framgår inte riktigt vad det är som hände. Den unge mannen skall ha erkänt att han inspirerats av spelet att begå mordet. Samtidigt sägs det att mannen inte hade spelet, eftersom hans föräldrar inte hade råd med det.

Jag är förvirrad.

I vilket fall som helst så har experter uttalat sig igen. Den enda jag kan tillskriva någon slags auktoritet är Owe Sandberg, eftersom han arbetar med ungdomar som har ett problematiskt förhållande till datorspel.

Nu varnar experterna för spelet som innehåller bilstölder, våld och narkotika.
– Det finns en liten grupp sårbara unga killar som kan vara i riskzonen. Spelen blir deras verklighet, det blir en sort modellinlärning, säger Owe Sandberg, psykolog och psykoterapeut, som arbetar med ungdomar som är datorspelsberoende.


Enligt Sandberg är det sällsynt att ungdomar ”inspireras” av datorspel och begår brott.
Men han anser samtidigt att det finns skäl att vara vaksam.
– Jag har jobbat en kille som stal en bil efter att han spelat GTA, säger Owe Sandberg.
Sandberg anser att barn- och ungdomspsykiatrin måste bli bättre på att uppmärksamma ”datorspelens farlighet” och koppla den till ungdomarnas psykiska hälsa.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, är även han kritisk till våldsamma datorspel.
– Det finns en stark anledning att fråga sig om det är sånt här som våra ungdomar ska ägna sig åt. Personligen tycker jag att det är vidrigt, säger Jerzy Sarnecki, till Expressen.se.


Enligt Sarnecki går det däremot inte att bevisa ett kausalt samband, där spelet skulle orsaka brottslighet. Åtminstone hos friska hos individer.(min fetstil)


Vad det här betyder är alltså att en liten procentandel av de som spelar kan påverkas av spel. Men det går - enligt Sarnecki - inte att bevisa ett samband mellan datorspelen och våldsangreppen.

Det jag även skulle vilja påpeka i sammanhanget är att alla datorspel inte är uppbyggda på samma sätt som Grand Theft Auto. Dvs alla datorspel tillåter inte den sortens handlingar som GTA gör.

Men det är tacksamt, antar jag. Det är alltid kul att ha något att skylla på.

Intressant?

Andra bloggare om:
, ,

No comments: