Thursday, November 20, 2008

Länksamling för feminister

Det här är vad jag har draggat den senaste tiden.

Nöjeskolumnen om Amelie-myten (SvD)

Woody Allen är pinsam (DN)

Glasmonster!

Det här citatet kommer ifrån Sam Sundberg...
3. Jag spelar Fable 2 och jag har tagit anställning som både smed och vedhuggare. När kommer jag att få arbeta som sömmerska eller barnpassare? /Simon

Det kommer du inte att få. Fable 2 anstränger sig på många sätt för att vara genuspolitiskt korrekt. Du kan spela som valfritt kön och du kan gifta dig med en man, kvinna, eller några av varje sort. Dock är det ont om så kallade mjuka yrken i spelet. Men innan du mejlar Jämo, betänk att din främsta egenskap i spelet – trots alla valmöjligheter – är att du är en jäkel på att hamra och hugga ihjäl monster och banditer. Kanske är huvudpersonen helt enkelt bättre lämpad för vedhuggning än för barnpassning?


Helt galet, if you ask me. Då ÄR Det ju inte genuspolitiskt korrekt. Hade det varit det hade det funnits andra sätt att ta sig fram på än det typiskt manliga, nämligen att lösa konflikter med våld. Då kanske man hade kunnat SY fast sina fiender. Sug på den du!

EDIT: Ju mer jag tänker på den där Sundbergrepliken, desto mer mossig och könsrollskramande tycks den mig. Hur kan någon vara mer "lämpad" för ett yrke? Det handlar ju helt om vad man tränat för. Vem vet? Hulken kanske är en jävel på att sticka, det är bara det att han inte fått uppmuntran av sin omgivning när han sitter där med sina stickor och sitt garn och försöker hitta en nyans som passar hans gröna hud och lyfter fram hans mörkgröna ögon? Fantastiska Fyran kanske tyckte han var fånig, rentav?

Nina Björk kommenterar kvinnor/ kroppar/ män/ natur/ miljö (DN)

Bisonblog gör en vettig inlaga i genusdebatten, varför är inte fler som han? Orginalartikeln på Newsmill och krönikan som startade allt.

För övrigt så letar jag både efter kvinnomyter och mansmyter för tillfället, eftersom jag har drabbats av författande. Fast imorse blev det en skönlitterär drabbning på Eeyor. "Under Isen" heter den, och helt plötsligt blev det en ungdomsbok om en isprinsessa och en emobrud som hittar varandra.

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , ,

1 comment:

Salle said...

Oh! Oh! Oh! Åsa, min Åsa! Hon sydde en gång i tiden ett par lädertanga med nitar inåt åt mig. :D

En härlig tjej jag känt sen hon var en upprorisk tonåring som aldrig lagt av. Jag beundrar henne stort.