Tuesday, May 5, 2009

Åh herrejävlar...

Patriarkatkonspirationen (tee hee) har uttalat sig igen.

Av någon anledning så har män varit redo att göra de uppoffringar som krävs för att nå ända upp till toppen, medan kvinnor förefaller ha varit mindre benägna att offra tid med barn och familj. I vår samtid kan vi notera att män är mer villiga att ta sig an arbetsdagar som är så långa att de medför hälsorisker och gör att man nästan aldrig ser sin familj, så länge som belöningen är en position högt upp på samhällsstegen.


Bah! Av någon anledning har män historiskt sett haft tillgång till 1. pengar 2. utbildning 3. kontakter jävligt mycket längre än kvinnor.

Det finns omfattande forskning numera om hur skillnader i centrala nervsystemet (dvs hjärnan) och hormonella faktorer påverkar män och kvinnors beteende och drivkrafter i livet. Ett exempel bland många är att flickor som utsatts för ovanligt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron i livmodern, tenderar att leka på ett sätt som enligt kulturen anses "grabbigt" och senare i livet blir de kvinnor som är betydligt mer fokuserade på sin karriär än genomsnittskvinnan. Detta trots att de helt och hållet uppfostrats som flickor, och senare bemötts som kvinnor av samhället.


Whaaaaa? På allvar? Vilka källor har du grabben? Ge mig källor.

Men att däremot hävda att det inte finns några skillnader alls mellan män och kvinnors drivkrafter och motivation stämmer inte överens med den kunskap vi idag har.


Vilken kunskap?! Inga källor = ingen tillförlitlig information.

Jag undrar varför Newsmill helt plötsligt har blivit antifeminismens högborg som med sina förnumstiga "klappa den lilla tjejen på huvudet"-attityd drar klockan tillbaka åtskilliga år i utvecklingen?

Jag blir mörkrädd och vill helst avsäga mig min könstillhörighet när jag läser sådant här. Att ingen har frågat efter källor i kommentarerna gör mig än mer mörkrädd.

Hjälp.

3 comments:

Jan Erik said...

Jösses. Trevligt att veta att vi fortfarande har lyckats bevara stenåldersmän. Annars är de en minst sagt utdöende art. Eller jag hoppas det i alla fall.

devilkitten said...

Äsch. Stenålder och stenålder. De finns ju här och nu, då kan det knappast handla om stenålder. Det som är lite skrämmande är att teknologin går hand i hand i så hög grad med könsrollskonservativism. Hmm... I feel a blogpost coming on.

Jan Erik said...

Att forska på skillnader mellan manligt och kvinnligt kan väl vara ok. Tex är det ju ganska otroligt att vi karlar ska drabbas av livmoderscancer eller att tjejer ska få prostatacancer. Att använda forskning till att ursäkta systematiska fel i samhället är dock helt galet. Om det så visar sig i forskning att alla kvinnor i teorin av genetiska skäl mår bättre av att ägna sig åt knyppling minst 3 timmar om dagen så måste det ändå vara upp till individen att bestämma om man verkligen vill hålla på med det. Precis som att alla får välja själva vad de äter även om viss mat är direkt onyttig eller att man får välja själv om man ska röka eller inte.

Det verkar på denna artikel och de följande svaren som att majoriteten av de som skriver på allvar tycker att forskning är någon slags ursäkt för att betala kvinnor lägre lön och begränsa deras valmöjligheter samt att helt enkelt avfärda hela jämnstäldshetsfrågan som ovetenskaplig och ytterligare "en dum idé som de små liven fått för sig i sina små barnafödande hjärnor"

Gör ju att man blir smått illamående. Vad jag vill ha sagt är väl då egentligen. Jag håller med dig i denna fråga.