Thursday, May 14, 2009

PPs tone of voice

Johannes Forssberg ifrågasätter Piratpartiet i Expressen idag och frågar sig ungefär samma frågor som jag har frågat mig när det gäller PP.

Varför den grabbiga attityden?
Varför den teknokratiska överlägsna snobbigheten?

Rick Falkvinge har vid åtskilliga tillfällen rört sig i gränslandet till gaphals, och jag klarar inte riktigt av hans attityd.

Don't get me wrong - jag tycker att integritet är überviktigt. Men jag har lite problem med att PP fokuserar stenhårt på ett område. Det finns fler områden som är viktiga att titta på. All demokrati sker nämligen inte på nätet.

En sak jag har funderat på ganska mycket när jag har skrivit på min bok "sidentrosor och magiska amuletter" är just den könsrollskonservativism som verkar åtfölja de flesta tekniska framstegen. Kanske kommer det sig av att teknik ses som ett "manligt område", och därför drar till sig early adopters som inte bara är intresserade av teknik utan även lite lagom stenåldersmässiga? Det här är bara en teori i dagsläget, jag har inte mer belägg för det än det jag själv upplevt och ett par undersökningar som Sheri Graner Ray citerar i sin bok "Gender Inclusive Design".

I den boken pratar hon om hur kvinnor bemöts i onlinesituationer.

"Males [...] use a rougher tone in their communications. Their message contained harsher language and often conveyed a sense of absolute certainty. Their messages were far more likely to contain a 'put down' of the person to whom they were communicating. The University of Phoenix researchers found that males tended to use these communication techniques to exert dominance[...] the study showed that time and again, female input to a discussion was stopped short by a male message. These messages were usually sexual or harsh in nature, typically containing a lengthy joke of a sexual nature that contained a female put-down. This not only stopped all females from being involved in the conversation, it stopped all the females from posting on any discussion for several days."
- Sheri Graner Ray, Gender Inclusive Game Design


Johannes Forssberg har en poäng. Om kvinnor inte vågar och inte får lov att delta i diskussioner och funderingar som har med den Piratpartistiska andan att göra - där de här tendenserna är ganska tydliga anser i vilket fall jag - så är det heller inte ett parti som visar hänsyn till att alla skall få lov att uttrycka sin åsikt, utan risk för att bli tystade.

Det ÄR ett problem och ett problem som PP förmodligen bör ta tag i. Det hjälper nämligen inte som kvinna att ta till samma medel som männen. Samma undersökning visar att om kvinnor tillgrep samma språk som männen, så slutade det med att de blev utfrusna både ifrån konversationer med män OCH kvinnor.

Intressant?

Andra bloggare om:
, ,

4 comments:

Mikael Nilsson said...

Här är åtminstone en feminist-pirat. Johannes har, trots sin aningen raljerande (manliga?) ton, några poänger.

Och vi försöker lyssna och arbeta för jämställdhetsfrågorna. Trots en liten andel kvinnor är representationen i styrelsen och på EU-listan faktiskt ok. Så bygger man långsiktigt.

Men visst har vi problem. Ett problem är att partiet kommer ur en extremt mansdominerad teknikkultur, och vi behöver bredda hur vi pratar om medborgarrättsfrågan,att det inte är en teknikfråga utan en samhällsfråga.

Tro mig dock när jag säger att frågan debatteras flitigt internt och externt.

/Mikael, styrelsen, pp

devilkitten said...

Jag tror dig, men den debatten är ju tyvärr inte det som syns utåt av PP. Debatten som syns utåt är alla de pseudorepresentanter som är piratpartister och kommer ifrån den här miljön, som tar för givet att det är okej att debattera på detnedlåtande och elitistiska viset utan att det får återverkningar på PP.

Tyvärr tror jag också att PP lider lite av TPB (även om jag vet att de inte har någon koppling), eftersom det finns de som tror att de här två företeelserna är samma sak.

Jag är van vid den manliga raljerande tonen, jag har jobbat på mansdominerade arbetsplatser i tio år, och dessutom i chauvinisternas högborg, dvs i spelindustrin, men jag tror det finns många tjejer som inte ens vågar öppna munnen online eftersom - let's face it - tekniknördar har ett rykte om sig att ofta ha en konservativ kvinnosyn och eftersom debatter både på bloggar och i forum har en tendens att bli både polariserade och hetsiga. Klarar man inte av att bli kallad inkompetent om man ställer frågor, rabiat feminist för att man ifrågasätter könsstereotyper diverse andra tillmälen så är det svårt att komma till tals.

Det åsido - som blev en liten rant insåg jag (mycket bitterhet som pyser ;)) - så uppskattar jag både tipsen och att du tog dig tid att läsa och kommentera.

Mikael Nilsson said...

Känner igen det du beskriver.

Frågan är, hur styr man upp det här? Problemet som jag upplever är att den centrala organisationen är väldigt, ok inte jämlik i betydelsen lika antal, men åtminstone har den ett relativt mycket mindre grabbigt sätt.

Frågan som kvarstår är hur den attityden bäst sprids till supporters längre ut. Där har vi en hel del kvar att göra.

Joakim Andersson said...

Partipiska?

Nån domina borde det väl finnas som kan ta sig an att uppfostra era "talesmän" ;)

Skämt åsido - ett parti kan inte vara ansvarigt för vad varje enskild medlem säger, förstås. Men ... när tillräckligt många röster från i sig enskilda medlemmar säger samma sak (med olika ord) behövs en uppstyrande verksamhet; fortbildning i partigrupper, utbildning i kommunikation (det behöver itne vara pretto, även om det låter pretto= och kort sagt - en lite mer återhållsam attityd istället för den nu ännu dominerande "Geronimo!"-retoriken.

I längden förlorar PP på att föra sig med en "krigisk" retorik. Det är utmärkt när man vill väcka oppinion, men - oppinionen är väckt nu.

Så klart, politiken blir väl lite tråkigare ... för medlemmarna ... men politik _är_ tråkigt. Det är det som är så roligt med den :)

PP har allt att vinna och inget att förlora på att närma sig "genus" i sina frågor. Inte minst kan ni "stjäla" medlemmar - dvs potetniella röster - från era konkurrenter, F! t ex, eller M, C, FP, MP, SD, NSDAP ... nä, de sista är nerlagda.

Men iaf - även om alla gnäller på feminism, så är feminism faktiskt inte så dum.

Varför nöja sig med att bara halva Sveriges befolkning röstar på PP nästa år, menar jag?