Monday, June 15, 2009

"Det är bara skit ändå"

Titeln kommer ifrån kommentarerna (Som vid det här laget har börjat uppgå till massiva mängder) som finns att hitta under SvDs artikel om Dreamhack.

Attityden är rätt vanlig bland "fildelningsförsvarare"*. För det första skall företagen som utsätts för brottet skämmas, eftersom de inte tillhandahåller "tillräckligt bra" affärsmodeller, eftersom de tar för mycket betalt för varorna de tillhandahåller och eftersom de är ONDA**. Det är deras fel helt enkelt.

För det andra är grejerna som tankas hem rena skiten för det mesta, något ingen skulle betala för i alla fall. Det är det vanligaste argumentet. "Meh. Skriver du en bok folk tycker om så betalar de. Det har du inte gjort, alltså är du en värdelös författare." Släng in vilket skapande yrke som helst i de där raderna. Det går att hitta överallt där det finns debatter. Och vad säger man som skapande individ om det? "Jag är visst duktig, ditt pucko." Det övertygar säkert den mest inbitna debattör...

Hmmm...

Okej. Men om det ÄR så, varför ens tanka hem det till att börja med? Och hur kan man med gott samvete skylla ett brott på den som utsätts för brottet? Det är en ful och obehaglig logik.

_____________________
* Fildelning av upphovsrättsskyddat material, that is
** Tycker mig märka att det finns ONDA företag och det finns GODA företag. Musikindustrin är ONDA. Google är GODA. Till exempel.

No comments: