Tuesday, June 16, 2009

Google och gratiskulturen

Via @omnigame (twitter) får jag reda på det här:

“There’s a lot of concern that newspapers and all of print is becoming a bit of an endangered species,” said Brian Stauffer, an illustrator based in Miami whose work has appeared in publications including Rolling Stone, Esquire and Entertainment Weekly, and who also rejected Google’s offer. “When a company like Google comes out very publicly and expects that the market would just give them free artwork, it sets a very dangerous precedent.”


Det här i svaromål till ett Googleprojekt
där representanter för Google gått ut och bett kända och inte så kända illustratörer om gratiskonst till sin browser Chrome.

Jag får väl hålla med några av de talande i artikeln och säga att om någon har råd att betala för grafiken och illustrationerna, så är det Google.

Omvärdering av företaget föreligger. Gratiskulturen sprider sig. Och det är kulturarbetarna som drabbas hårdast genom att deras arbete nedvärderas och bagatelliseras. (Nej, jag säger inte att Google bagatelliserar men det finns en strömning i dagens samhälle som tyder på att kultur inte är så högt värderat.)

Är det för att "alla kan skriva"? "Alla kan rita" och "alla kan göra musik" eftersom det finns applikationer som hjälper kreatörer att göra just allt själva? Vad är det dock som säger att en person som lagt hela sitt liv i att skapa en viss form av kultur är värd lika mycket (och lyssnar man på snacket online i vissa fall mindre) än en person som sitter och trixar med filter i Photoshop? Bara för att den senare råkar vara gratis?

Kalla mig bakåtsträvande, men hantverk är verkligen i farozonen när debatten, diskussionen utgår ifrån att alla kan göra allt, bara de har rätt (gratis-)verktyg.

Att lära sig teckna handlar inte bara om att kunna dra linjer på ett papper. Det handlar om att se mellanrum, att uppskatta proportioner, att använda mer än kopplingen hand - hjärna.

Att lära sig skriva handlar inte bara om att kunna forma ord till meningar. Det handlar om att bygga en intressant berättelse, att beskriva människor att kunna fullfölja ett argument.

Konst är mer än Photoshoppade bilder.

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , ,

No comments: