Wednesday, April 9, 2008

Omyndigförklarande

Nu har det börjat debatteras om sexköpslagarna igen. Borgström vill höja maxstraffet för sexköp till ett år och därigenom... vadå? EN person har enligt SvD dömts för sexköp sedan 1999, så det verkar ju som att lagen har enorm genomslagskraft. 183 fall av sexköp anmäls per år. Wow. Svenska män vill verkligen inte köpa sex. Eller så är det kanske så att de som köper sex försvinner ur synhåll för polisen - precis som all annan olaglig verksamhet blir osynlig.

Borgström har dessutom en oförlåtlig klappa-på-huvudet-mentalitet som driver mig till vansinne:
–Det är normbildande, och kommer att öka prioriteringen att utreda och lagföra brotten. De här kvinnorna är utnyttjade och befinner sig i en underordnad ställning, under totalt inflytande av den som köper sex.


Precis motsatt situation till den som både Isabella Lund och Petra Östergren rapporterar om, alltså.

Han säger vidare på en fråga om hur det gick med jämställdhetsarbetet för den socialdemokratiska regeringen att:

–Bättre, men inte tillräckligt bra. Det finns, också inom arbetarrörelsen, förlegade uppfattningar om kvinnligt och manligt, även om det inte är lika stockkonservativt som förr i världen.


Så synen på prostitution behöver inte alls uppdateras då? Det kanske är så att herr Borgström själv är tämligen konservativ i sina bedömningar? Måhända?

Men han kanske tillhör de i debatten som anser att sex är skadligt? En del påstår nämligen följande:

Men långt ifrån alla vill se en mer liberal lagstiftning.

Signaturen Dangerous_beans skriver:

"Skadorna av dåligt sex (vilket är det som horor har" är betydligt allvarligare än att få ett knivhugg, som läker och inte ger några men. Att köpa sex är lika med att köpa sexuellt utnyttjande. Det är ungefär som om jag säger: 'du får slå mig på käften för 500 spänn'. Även om jag går med på en sådan affärsuppgörelse är det olagligt att slå nån på käften (fast skadorna efter sex är förstås mycket större)".

Petter välkomnar Claes Borgströms förslag och skriver: "Prostitution är samhällsnedbrytande och skall bekämpas!"

Och Eva vill gå ett steg längre om kvinnan är offer för trafficking.

"Är det inte dags att även döma sexköpare och hallickar för våldtäkt om kvinnan ifråga även är offer för trafficking? En stor kampanj mot trafficking som fokuserar på att det faktiskt är en våldtäkt som sker (att man har betalat gör ingen skillnad om kvinnan prostitueras mot sin vilja under hot, då är det våldtäkt). Skulle nog få en del sexköpare att tänka till en gång, även om man köper sex så kanske man har en spärr om man påminns att man våldtar någon", skriver hon.


Hmm...

Jag rekommenderar ALLA som har den uppfattningen att läsa "Porr, Horor och Feminister" av Petra Östergren, samt att med öppet sinne läsa både Tantrablogg och Isabella Lunds syn på saken. Främst Isabella Lund.

Jag erkänner att jag själv haft en ganska vriden syn på prostitution. Jag köpte rakt av att prostitution och porr var "dåligt", det var kvinnoförnedrande, det var hemskt. USCH! Men sedan började jag ta reda på fakta, istället för att lyssna på hörsägen och påståenden utan vetenskaplig grund. Och det är förutsättningen för att överhuvudtaget kunna debattera något, att man skall kunna ta till sig information och vidga sina cirklar. Borgström behöver läsa fler böcker.

Intressant?


Andra bloggare om:
, , , , ,

No comments: