SvD skriver idag om att man skall vara elak, och listar följande som steg mot att bli elakare:
1. Sluta le – det underminerar vad du säger.
2. Stå på dig – ändra dig inte i första taget.
3. Tala sanning – linda inte in saker utan stå för vad du tycker och känner.
4. Håll med när folk säger oväntade saker – säger någon att du överreagerar, håll med. Det är svårare att bemöta med motargument än om du försvarar dig.
5. Utgå från dig själv – börja anklagande meningar med ”jag”. Jag blir arg när du…
6. Gör en lista över ursäkter – bra att ha i bakfickan när du behöver ta dig ur situationer.
7. Ändra dig när du vill – du har alltid rätt att byta åsikt.
8. Håll saker korta – långa diskussioner hjälper sällan.
9. Be aldrig om ursäkt – och undvik långa förklaringar.
10. Träna på att säga ”nej”.
Jaha? Och på vilket sätt är det elakt? Jag förstår inte. Ovanstående lista handlar mer - i mitt tycke - om att man känner sig själv och sina egna begränsningar än om att vara snäll. Att vara snäll kan ibland innebära att du säger nej, att du bryter upp ett förhållande som inte är bra, att du inte går med på att göra saker som du inte hinner eller orkar. I det långa loppet är det snällt.
Snällt är däremot inte att:
Praktiska övningar som att äta vitlöksbröd på bussen, ta åt sig äran för andras jobb och skrika på kolleger gav resultat i form av ökat självförtroende - och fler faktiska fördelar. ”Framgångar bortom mina vildaste drömmar”, som han säger själv i en artikel i brittiska Independent.
Eftersom samtliga handlingar - utom möjligtvis den med vitlöksbrödet - är egoistiska till den gräns att det faktiskt skadar eller kan skada andra.
Men jag antar att det är det det handlar om. Och det går hand i hand, till viss del, med det jag skrev i en tidigare blogpost idag. Bristen på ansvarstagande individer. För varför ta ansvar om man inte måste, right?
Alla borde ha skägg!
3 comments:
Apropå: Har du tänkt på att frasen "Jag står för vad jag tycker/säger" sedan en tid tillbaka i själva verket betyder "Jag är jävligt otrevlig," d v s att "stå för vad man säger" tas till intäkt för att säga vad fan som helst.
Tyvärr är det väl så. Det reflekterade jag inte över, men anser att det istället innebär att man har åsikter som man kan argumentera för. Du vet, the age old "varför det?" "därför att!"
Post a Comment