Friday, June 27, 2008

Äganderätt

Det har varit en hel del om äganderätt i medierna den sista tiden. Kontroll. Makt och maktmissbruk.

Uppenbarligen lider delar av mänskligheten av ett behov av att kontrollera. Jag pratar inte bara om FRA-lagen och dess många efterverkningar - som man kan läsa om i länklistan längst ner i bloginlägget - utan även om människor som Joseph Fritzl, den italienska familjen som höll sin dotter fången och nu senast det välbärgade New York-paret som höll två indonesiska kvinnor i slaveri.

Mekanismerna är obehagliga att tänka på och obehagliga att tänka sig. Som i alla sådana här situationer tänker jag omedelbart på om jag själv skulle kunna göra något liknande. Ofta är det mig helt främmande, så även i det här fallet. Jag förstår inte alls hur man kan frånta någon annan deras frihet.

Och hur kan man med gott samvete ens lägga fram ett förslag som PKU-registret? Det är en dystopi vi är på väg emot, där alla skall mätas, registreras, kontrolleras. Det är mörkt ute i världen nu.

Det är en av mina ofta återkommande mardrömmar. Att inte längre få vara en individ. Att bli berövad min fria vilja. Zombien som samhällsmetafor, någon?

Är det med alla kontrollinstanser numera dags att lägga band både på människors fysiska utrymme och på deras virtuella tillvaro? Är det ditåt trenderna pekar? Eller är det bara det att vi numera har en bättre mediabevakning, både från gammelmedias håll och de "nya" medierna och opinionsbildarna - dvs oss, dvs bloggarna?

Vi har redan förlorat mot terrorn om vi tillåter allt det här att hända, men som så många andra säger - än är det inte försent.

Annars får jag göra som den oefterhärmlige Herr Klokbok. Skriva ett EULA!

Läs mer om FRA:
”Partipiskan är hård"
Stötande att jämställa vänner och fiender
FRA-protester utanför riksdagen
Sifo: Svenskarna emot FRA-lagen
Vem vaktar grindvakterna?
Efter FRA-mötet: Nu ska centerpartiets medlemmar övertygas
IT-företag undviker Sverige

Läs mer om PKU-registret:
Övervakad, avlyssnad och blodsregistrerad

Läs mer om den föreslagna bloggregistreringen:
EU föreslår hårdare kontroll av bloggare
EU vill registrera bloggare
"Ett angrepp på fri opinionsbildning"
"Hon har hål i huvudet"
Ingen avgift för bloggare

Läs mer om Joseph Fritzl och liknande fall:
Kvinna misstänks ha varit fånge i källarhåla 24 år
73-åringen erkände cyniskt dubbelliv
Så levde barnen i ”skräckkällaren”
Incestman planlade fängelsehåla 1978
Misstänkte 73-åringen har erkänt
Barnen lider av vitaminbrist och dåliga tänder

Kvinna hölls fånge i flera år

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , , , , ,

2 comments:

Gubben said...

DEt är en intressant aspekt du för fram. Man kan verkligen fundera på vad som styr oss och vårt handlande. Rädsla för det vi inte vet? Rädlsa för det vi vet? Behov att styra, äga, dominera?
DEt finns religioner (jag är inte religiös på minsta sätt) som försöker göra sig fria från sådana tankar - intressant...

devilkitten said...

Min teori är att det dels är okunskap, och dels en tendens vi människor har i att vilja kontrollera det vi inte kan kontrollera, egentligen.

Ägandeskap kan nog också spela in. En önskan om att göra gott? En önskan om att känna sig bättre än andra? Jag vet inte.