Tuesday, June 3, 2008

Mönster i allt

Eftersom jag nyligen har börjat läsa på om feminism - egentligen kan jag inte så mycket än, jag har läst tre böcker i ämnet - så är jag naturligt nog intresserad av att veta mer.

Nu rapporterar SvD om att kvinnliga doktorander blir särbehandlade, och SJÄLVKLART, som ett brev på posten, så dyker den här kommentaren upp:

Jag hittar inga bevis för "särbehandling" i rapporten. Alternativförklaring: Det är mycket väl belagt att män som grupp är betydligt bättre än kvinnor vad gäller matematisk problemlösningsförmåga. Det saknas helt verkligt betydande kvinnliga matematiker. Doktorandstudier är ingen dans på rosor och det är naturligt att projicera egna tillkortakommanden på handledaren. Inte förvånande att statistiskt fler kvinnor gör detta inom matte/fysik alltså.


Samma sak händer överallt. Frågan är hur vi kvinnor ens överlevt. Åh, jag vet! Jag vet! Vi har haft män som har tagit hand om oss! Det är ju självklart nu när man tänker efter. Vilken tur att jag sitter här med en respirator! Annars skulle jag väl inte kunna andas.

Och feminister... well, det vet vi ju hur de är. Det är "tjejer som inte bryr sig om att se snygga ut längre, skaffar foträta skor och katt och börjar odla mustasch".

Alla som ägnar sig åt genusvetenskap är dessutom hjärntvättade. Det finns det väl underbyggda studier som visar. Eller åtminstone har en person varit på ett feministmöte och DÅ var det så, alltså måste det vara sant för alla som är intresserade av genusvetenskap.

Jag har träffat ytterst få människor som hänger med mig i mina snabba resonemang. En faktiskt, kanske två. Max tre. Jag har träffat ännu färre som kan hänga med mig i min arbetstakt när jag väl fått upp den. Jag är jävligt smart, analytisk och skarpsinnig. För att inte nämna kreativ. Men det är bäst att låta bli att säga det högt. Det finns en del människor som känner sig oerhört hotade av det. Jag råkar nämligen ha bröst och långt blont hår också. Bummer.

Helt plötsligt förstår jag Valerie Solanas och Andrea Dworkin på ett helt annat sätt än tidigare. De blev trötta och förbannade på att alltid springa in i samma jävla vägg.

Intressant?

EDIT: ändrade från forskare till doktorander. Det var ju det det handlade om. Tur att jag är tjej, då kan jag ju skylla på PMS.

7 comments:

Hans Persson said...

Jag har träffat ytterst få människor som hänger med mig i mina snabba resonemang. En faktiskt, kanske två. Max tre. Jag har träffat ännu färre som kan hänga med mig i min arbetstakt när jag väl fått upp den. Jag är jävligt smart, analytisk och skarpsinnig. För att inte nämna kreativ. Men det är bäst att låta bli att säga det högt. Det finns en del människor som känner sig oerhört hotade av det.

Det är inte så lätt att hitat någon som säger så här i Sverige alls, oavsett kön. Jantelagen, etc. Förhoppningsvis håller det på att gå över, även om jag tror att det kommer att ta ett tag än.

Joakim said...

Glastaket.

Du tillåts aldrig växa högre än glastaket.

devilkitten said...

Jag blev bara trött på att känna mig dum. Jag vet rent logiskt att jag inte är det. Känslomässigt däremot, är det ganska lätt att plocka ner mig.

Jag har dessutom fått otaliga kommentarer om hur självsäker jag låter när jag pratar. Och att jag har rätt ofta. Det beror på att jag inte vågar uttala mig om jag inte är nästan 100% säker på att det jag säger är korrekt.

Jag har jobbat hårt för att bli smart och för att kunna dra slutsatser.

Jan Erik said...

Att du fått kommentarer på att du låter självsäker är nog bara för att snittrollspelaren går upp i falsett och pratar om "sin karaktär" så fort han befinner sig i allmänna rum. I jämnförelse framstår vem som helst med en gnutta distans och världsvana som James Bond (Bara för att illustrera din poäng i andra poster om att alla hjältar är män så kommer jag inte på någon kvinnlig cool hjältinna)

P.S. Vänta. Kom på en. Kyra Thrace ifrån Battlestar Galactica.

devilkitten said...

Nja, det handlar inte om rollspelssammanhang i det här fallet. Det handlar om annat också. Dessutom vet jag inte om det är bra eller dåligt, juryn beslutar sig fortfarande.

Jan Erik said...

Ska väl iofs sägas att alla som publiceras eller sticker ut i sverige blir utsatta för mindre smickrande kritik vid ett eller annat tillfälle. Men att hävda att någon inte är kvalificerad att skriva om det den skriver om för att den är född till ett visst kön är ju för visso ett av de dummaste argumenten som finns. Tillsammans med argument baserade på sexualitet och ras.

Jag håller med om att det finns ett utbrett strukturellt kvinnoförtryck i sverige. Lägre löner för samma arbete. Avsaknad av möjligheter att nå vissa positioner etc.

Men jag tror att de flesta individer som använder ditt kön som ett argument emot dig gör det för att dom känner sig hotade och tar till någonting som är svårt att försvara sig mot. Vid det tillfället är det i alla fall i min mening helt OK att vara "en bitch" och inte ta sådan dum skit. Jag vet att jag skulle bli skitarg själv och inte bara "inte ställa till med en scen"

Nu är det för visso så att alla våra onlineforum (vilket är det vanligaste stället folk uttrycker missnöje på i dag tror jag) ofta har en moderator som alltid ska hålla saker ifrån att bli för agressiva eller hätska för att inte folk ska bli upprörda. Vilket gör att det kan vara svårt att uttrycka sitt förakt för individer som lindar in sina racistiska eller sexistiska åsikter i till synes sakliga argument såsom statistik och liknande.

Typexemplet är när folk tar till argumentet att procentuellt fler invandrare sitter inne för grova brott. Man glömmer att nämna att invandrare som tillhör underklassen sitter inne lika ofta som svenskar som är i samma fråga. Det är en ekonomisk fråga och inte kulturellt eller rasmässigt betingat.

På samma sätt kan man hävda att ett system som premierar karlar som matematikproffessorer har kommit fram till att det finns fler manliga professionella matematiker än kvinnliga och således har man "Bevisat" att uppenbarligen är karlar bättre på matte än tjejer.

Men nu har jag glidit så långt ifrån ämnet att jag nästan glömt bort själv var jag började så jag ber om ursäkt och avslutar nog min lilla härdsmälta här.

Jan Erik said...

Osäker på om någon fortfarande läser så här långt tillbaka i trådarna men jag tänkte att det kunde vara intressant att se att det även på andra sidan atlanten diskuteras könsroller inom rollspel. Stötte nyligen på denna thread på Paizos forum.

http://paizo.com/paizo/messageboards/paizoPublishing/pathfinder/general/femaleGamerNeedingHerVoiceHeard

Hoppas det är till nytta eller i alla fall milt underhållande.