Thursday, June 12, 2008

Sidentrosor och magiska amuletter

Det är en boktitel. En preliminär boktitel. Boken, som det förhoppningsvis kommer att bli av det hela, handlar om kvinnor i rollspel och rollspelande kvinnor. Genus i rollspel, helt enkelt.

Ett citat från den preliminära introduktionen:

Den här boken tog avstamp i en för oss besvärlig diskussion på ett rollspelsforum. Diskussionen gällde vilken hänsyn det tas till kvinnor i världsbeskrivningar i rollspel, och även hur man anpassar regler och stereotyper efter den kontext man kan hitta i världsbeskrivningen.

Vi menar på att man som rollspelskonstruktör kan vara medveten om, och agera på, hur kvinnor ses i rollspelets kultur. Vårt syfte är inte att i första hand förändra rollspelshobbyn som den ser ut idag, utan enbart att göra de som skriver och konstruerar rollspel medvetna om hur rollspel uppfattas och vilka kulturella företeelser de utgår och inspireras av.

Det har inte bara varit självklarheter som har kommit fram under resans gång. Som mångåriga rollspelare själv har vi i vissa fall haft svårt att inse hur vinklade böckerna faktiskt är, och hur hårt motstånd våra analyser skulle komma att möta.

Många har talat om censur, om att inte lägga sig i det kreativa utrymmet som skapas i rollspel, och om en rädsla att en sådan här bok skulle orsaka samma upprörda och ensidiga debatt som den som kom till stånd i och med att Didi Örnstedt och Björn Sjöstedt publicerade “De Övergivnas Armé”. Vi själv hoppas på en öppen diskussion, och att de som läser och blir medvetna om hur situationen ser ut tar ett medvetet beslut om hur de vill att sina rollspel skall framstå. Vi är inte alls ute efter att peka finger, skuldbelägga eller orsaka uppror. Det vi vill är att öka medvetenheten och med det också förhoppningsvis att öka utbudet för kvinnor som ägnar sig åt rollspel. Vårt syfte är alltså inte att begränsa och fördöma, utan att skapa möjligheter att bjuda in fler minoriteter i hobbyn.


Vi i det här sammanhanget är jag och Herr Klokbok, som egentligen är den som övertalat mig att göra något av den ihopsamlade fakta jag har om just rollspel. Det och närmare tvåhundra böcker skall förhoppningsvis kunna ligga till grund för en bra bok.

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , ,

7 comments:

Wilhelm Raab said...

Bra, bra initiativ och hoppas du kommer hela vägen. Säg till om du behöver hjälp.

devilkitten said...

Jag skulle behöva tips på rollspel som tar upp könsskillnader i regelsammanhang och inte bara i settingen. Känner du till några?

Jan Erik said...

Pendragon och Viking. I Rifts Atlantis finns det också tatueringar som fungerar bättre för kvinnor än män.

Dante said...

Spännande projekt. Jag står vid sidlinjen och hejar på. (Och skulle du såsmåningom behöva en skicklig och erfaren typograf/bokformgivare är det förstås bara att höra av sig.)

devilkitten said...

Ooo, många bra tips!

Och tack Dante, det återstår att se om det blir något av det hela, men det verkar finnas intresse i alla fall.

Henrik said...

I gamla Powers & Perils har kvinnor -2 på INT (män har ingen modifikation) om jag inte missminner mig.

devilkitten said...

Ooo, mer bra stuff. Jag är jätteglad för alla tips jag kan få, så keep 'em coming.