Tuesday, February 5, 2008

The Mars Volta

Efter ett samtal med Mårten för inte alls länge sedan så upptäckte jag att jag inte har letat efter ny musik på ett bra tag. Så jag gick igenom min playlist och kom på mig med att mest lyssna på nujazz och soft musik. Kanske för att jag inte har känt mig särskilt aggressiv på ett bra tag.

Men nu... nu har jag upptäckt The Mars Volta, som titeln så fint antyder. Det är ett funkmetalband, kan man väl kalla dem, med en hel del bra musik i portfolion. Stommen består av Cedric Bixler-Zavala och Omar Rodriguez-Lopez. Enligt uppgift är de från Puerto Rico, men jag tror inte riktigt på de ryktena. Jag tror att de är ifrån yttre rymden... Eller möjligtvis från ett mentalsjukhus. I vilket fall älskar jag både musiken och sångarens röst. Lagom kaotiskt.

Låten nedan dock, Televators, är vacker som få, både musiken och videon. Som är underlig. Och inspirerande. Så aftonen kommer att inbegripa inköp av lite Mars Volta-musik. De-loused in the Crematorium och den senaste The Bedlam in Goliath. SvD har jag att tacka för den här upptäckten. Inte helt fel att läsa tidningen ibland.

Här hittar man för övrigt Goliath. Mycket bra, lite långdragen, och helt mysko med elefantmannensångaren. Men å andra sidan...

The Mars Volta - Televators


The Widow


Och för att återknyta till mitt tidigare påstående att jag bara lyssnat på mjuk musik för att jag har känt mig lite mjuk - nu känner jag mig hård, aggro, kantig och oregelbunden. Dags att plocka fram Metallica, Rage Against the Machine, Nine Inch Nails och Frontline Assembly. Och The Mars Volta. Nu är det två ganska lugna och trevliga låtar jag har embeddat, men... Lyssna på Goliath.

Text "Televators"
Just as he hit
The ground
They lowered a tow that
Stuck in his neck to the gills
Fragments of sobriquets
riddle me this
three half eaten corneas
who hit the aureole
Stalk the ground
Stalk the ground
You should have seen
The curse that flew right by you
Page of concrete
Stained walks crutch in hobbled sway
Auto-da-fé
A capillary hint of red
Only this manupod
Crescent in shape has escaped
The house half the way
Fell empty with teeth
That split both his lips
Mark these words
One day this chalk outline will circle this city
Was he robbed of the asphalt that cushioned his face
A room colored charlatan
Hid in a safe
Stalk the ground
Stalk the ground
You should have seen
The curse that flew right by you
Page of concrete
Stain walks crutch in hobbled sway
Auto-da-fé
A capillary hint of red
Only this manupod
Crescent in shape has escaped

Pull the pins
Save your grace
Mark these words
On his grave
[x3]

You should have seen
The curse that flew right by you
Page of concrete
Stain walks crutch in hobbled sway
Auto-da-fé
A capillary hint of red
Everyone knows the last toes are
Always the coldest to go

6 comments:

Joakim said...

the Televators-videon du youtube:ade ger mig Halflife2-vibbar :O

För att parafrasera Strindberg:
"Det är ett jefla spel". Bedårande vackert, men åh så ... dödligt.

Tack för musiktipset! (Jag håller på att uppdatera min samling av musik efter att den gamla försvann p ga en suicidal dator, som en dag frågade sig: "Varför finns jag? Vad gör jag här? Varför trycker den där otäcka filuren på mina knappar?

Jag går och hänger mig istället.")

/Klokbok

devilkitten said...

Säg inte det här till någon, men jag har faktiskt inte spelat HL-2. Inte mer än ett par timmar i alla fall. Jag hann såpass långt att jag blev misshandlad av en vakt och höll på att dö i en kloak.

Men visst är videon helt flippad och vacker? Jag får starka Mononokekänslor av den. Lite japanskt. Och spökdjur kan man inte tycka illa om.

Du har mina djupaste kondoleanser. Datorer som ifrågasätter sin existens... Tur att det inte är fler som gör det. Få skulle nog finna en anledning att leva. Och åtskilliga skulle nog känna sig smutsiga och förnedrade :)

Erik said...

Televators videon hade verkligen Mononoke-vibbar. Den gillade jag.

Jag lyssnade på Goliath, och av någon anledning hade jag fått för mig att Mars Volta var ett band som fuskade i Trash Metal genren, men så var det ju inte alls. Riktigt bra.

Tack för tipset. :)

Vad gäller aggressiv musik är jag annars rätt så inne på Refused (http://youtube.com/watch?v=K8MkVIe9xGc), Ministry, KMFDM, även Rammstein som väl är lite av industri-genrens clowner, men jag tycker om mycket av det dom gör. Mycket industri överhuvudtaget, lite punk/hardcore. Vad gäller metal föredrar jag tungt och långsamt i Black Sabbaths anda framför det aggressiva, så gärna band som Isis, Pelican, Baroness eller Bardo Pond. Mullrande musik. :)

devilkitten said...

Oooo.. KMFDM var länge sedan. Och Rammstein! Rammstein är gulliga. Sångaren berättade i någon intervju här eller där att han satte eld på sig på scenen för att han var så blyg! Vilken kille!

Skall kolla banden du nämnde. Är inte så förtjust i Black Sabbath (lyncha mig inte!)

Johan said...

Mars Volta spelar i stockholm om två veckor.

devilkitten said...

Nooooo! Fasen också... Jag som inte skall gå på konsert. Borde inte. Av omtanke för mina medmänniskor.