Thursday, February 28, 2008

Spelet om Maya - gameplay på museum

Svenska Dagbladet skriver idag om en utställning på Historiska Museet som (naturligtvis) stängde i Januari. Den hette "Spelet om Maya". Det var ett lite nytt sätt att visa föremål på, och intressant för mig eftersom det handlade om en spelupplevelse i ett helt annorlunda forum.

I artikeln nedan klagas det mäkteliga om "Spelet om Maya", Eva Bäckstedt tycker att utställningen är obegriplig och att det man försökt göra - ställa kulturen då i relation till vad arkeologer och lokalbefolkning har att kämpa med nu - är västerländskt egocentrerat. (Obegriplig historia om Maya.)

Det är möjligt att Historiska misslyckades med det de avsåg, såsom Susana Barrios Beltranena (Guatemalas ambassadör) påstår i artikeln i SvD, men samtidigt så måste jag ändå få säga att greppet i sig - att använda spel på fler sätt än som underhållning, ligger mig varmt om hjärtat. Det här handlar om ett skifte, precis som allt annat. Barrios Beltranena och Bäckstedt reagerar förmodligen mer på formatet än på innehållet i utställningen. Det är ingen "fin" utställning där objekten ligger placerade som de värdefulla kulturartefakter de är. Det är en utställning där fokus tycks ligga på en berättelse istället för på artefakterna.

Okej, jag håller med om att runtomverket tog lite uppmärksamhet från objekten. Men jag tror det handlar mer om ovana från museets håll än om att idén i sig är dålig. Att sätta objekt i ett sammanhang är fasen så mycket bättre än att bara visa upp dem i någon slags kulturfrossa där man som besökare måste ha läst minst en avhandling för att förstå hur unika föremålen är. Låt oss säga att vi gör en berättelse om folket istället. Låt oss säga att vi använder samma utgångspunkt för att berätta något som är tidscentriskt. Rollspel erbjuder fantastiska möjligheter till empati och medkännande. Nästa gång kanske vi får spendera en dag på 1700-talet eller i en inkaby. Jag har svårt att se att det skall vara fel.

Jag ser bara möjligheter med den här typen av utställningar. Inga begränsningar. Det hela handlar bara om att se till så att genomförandet fungerar.

EDIT:
Ikväll skall det tydligen också gå ett program om Queeranalys i TV8, om jag inte har missuppfattat. Finns även (lite) att läsa om i SvDs blog.

Och ja, det har blivit lite nu på senare tid. Queer alltså. Jag skyller på omständigheter och nya vänner.

2 comments:

la fée verte said...

Hàller helt med ditt inlägg. Skrev ett själv nyss med liknande innehàll. Kul att inte alla är lika insnöade!

devilkitten said...

Tack :). Jag anser att alla idéer är bra idéer och till skillnad från vissa andra så tror jag att det är bra att aktivera besökarna snarare än att låta dem vara passiva konsumenter :)