Friday, May 30, 2008

Yo, mr. Elephant?

Elefanten i rummet har satt sig ner.

Jag deltog i en diskussion häromsistens som rörde rollspel och utgångspunkten för rollspelssettings. Jag påpekade att spelvärldarna utgår ifrån ett manligt perspektiv.

Bara som ett exempel - och nu tar jag inte ens upp det mest uppenbara (dvs hur damer framställs i illustrationerna) - så läste jag igår ett rollspel vid namn "Alpha Omega". De första 30-ish sidorna består av stämningstext och historisk bakgrund till detta Sci-firollspel (som för övrigt lånat mycket ifrån "Shadowrun"). Där omnämns ungefär fem personer vid namn. Samtliga är män. Det tycker jag tyder rätt klart på att samma förhållanden råder i den världen som de förhållanden som råder här. Kvinnor göre sig icke besvär när det handlar om maktpositioner. Nu har jag vanligtvis ingen biff med sådant här. Det jag däremot har en biff med (ja, kalla mig anglofil om så önskas) är att de män som ägnar sig åt rollspel reagerar som katter som trampar i smör när man påpekar det. De tappar fotfästet och börjar argumentera om att skjuta vilt omkring sig, osaklig kritik, you name it.

Att ens försöka argumentera när det är så infekterat (och när man som jag dels blivit identifierad som kvinna, dels som "feminist") är icke funkis. Det går inte att nå fram. Till och med de mildaste formuleringar tolkas som hård kritik.

Det lustiga i det hela är naturligtvis att det jag påstår - byggs av män för män - till och med bekräftas av en rollspelskonstruktör. Hmm... Nåväl.

Det är dags att ta rollspelsmakarna i örat. Eller att göra som tjejen som gör feministporr - ta saken i egna händer och laga det som är trasigt själv. Det är ju knappast idéer som jag har ont om, snarare är det tiden som inte finns. Det är fascinerande. Här trodde jag att rollspelare var öppna för andra erfarenheter och synsätt.

Som jag skrev i en chat till snusmumriken:

Och vi skall vara så jävla toleranta och open minded som rollspelare. Men är vi det? Glöm det. Kanske mot handikappade och sociala freaks, men kvinnor, homon och invandrare göre sig icke besvär. Vi är fanimej mer pretto än akademiker och konsthistoriker. Det är bara "rätt sorts udda" som får vara med.


Jag var rätt arg vid det tillfället. Uttalandet gäller dock fortfarande. Och jag ber om ursäkt till alla jag uttalade mig om som tar illa vid sig. Jag försökte illustrera en poäng genom att generalisera och stereotypisera.

EDIT: I övrigt anser jag att spel som Noir, Unhallowed Metropolis m.fl. som inte alls har en sympatisk (i alla sammanhang) kvinnosyn GÖR RÄTT. De tar i alla fall upp problematiken. Att undvika att ta upp ämnet överhuvudtaget är fegt. Dessutom utgår bägge koncepten ifrån en kultur som hade en viss inställning till kvinnor. I en Noirsetting handlar det om femme fatales. Det är klart som korvspad att det skall finnas femme fatales då. Likaså i Unhallowed Metropolis, där det handlar om neoviktorianism. Viktorianska kvinnor var veka och skulle tas om hand. Även så i Unhallowed Metropolis.

Intressant?

Andra bloggare om: , , , , ,

4 comments:

Wilhelm Raab said...

Oj, det känns som ett eko. Ja, uttalandet gäller tyvärr väldigt bra. Vad värre är så gäller det för väldigt mycket mer än rollspel, det verkar vara en rätt allmän hållning såväl inom spel (tänker heeeelt osökt på Sverok) som inom andra lite mer nischade minikulturer. En skillnad är väl i och för sig att Sverok/delar av spelvännerna anser sig vara så djävla bra och inte alls det som de i själva verket är. Fascinerande.

devilkitten said...

Det som stör mig är naturligtvis att rollspelare går och klappar sig själva och varandra på ryggen därför att de är så himla öppna för allt möjligt och så toleranta, när "empiriska studier" visar att så inte alls är fallet.

Det som stör mest är att i de tre diskussionstrådar jag har deltagit så har jag genast avfärdats på grund av innehållet i den första tråden. Där etablerades det att jag är 1. tjej, 2. löjlig, och därför helt ointressant att lyssna på 3. okunnig. Baserat på en persons uttalande. Det här har följt efter. Alltså kan jag inte uttala mig utan att man tolkar in en massa övrig information i teterna jag skriver. Information som inte finns där. Så jag skall skriva en artikel om det. Inte om diskussionsforumet, utan om kvinnor i rollsoel, kvinnosynen i rollspel. Baserat på statistik och bildanalys. Just nu håller jag på att sammanställa statistik över bilderna i min rollspelssamling. Av 29 rollspel hittills genomgångna innehåller 21 dubbelt så många bilder på män som på kvinnor. Övriga innehåller lite färre eller lika många kvinnobilder som mansbilder. Än finns det inget rollspel som innehåller fler kvinnorbilder än mansbilder. Det här torde stödja tesen att rollspel görs för män av män. Av de jag har bläddrat igenom och räknat bilder i är 12 st tydligt fokuserade på att avbilda kvinnor som offer eller objekt, medan återstående är mindre självklart objektifierande, men tendenserna finns i samtliga rollspelsböcker.

Wilhelm Raab said...

Cool. Säg till om/när du vill ha hjälp.

devilkitten said...

En statistikdatabas kanske ;)?