Friday, November 16, 2007

Götterdämmerungmaterial

Jag spammar min blog idag. Men det är i det här fallet med ett gott syfte.

Hittade en artikel på SvD när jag letade efter naturkatastrofer (i jobbets tjänst, tro inget annat) och därifrån är följande saxat:

Danmarks svåraste skalv under historisk tid inträffade två dagar före julafton 1759 med magnitud 5,1 och epicentrum i Kattegatt mitt emellan Göteborg och Skagen. Tack vare att biskopen över Själland, L Harboe, lät utsända en enkät till alla stiftets präster om jordskalvets verkningar, vet man i dag förbluffande mycket om intensitetszonerna vid detta skalv, vilket också skakade om dåtidens sydsvenskar. Svarsformulären, som varit försvunna i mer än 200 år, har nyligen återfunnits i stiftets arkiv och getts ut i bokform. Detta väldiga material har nu också bearbetats av den norske seismologen Eystein Huseby som för några månader sedan publicerade en modern tolkning av skalvet med en ny och lägre magnitudberäkning än den man en gång använde inför byggandet av kärnkraftverket i Barsebäck. I Finland har man inte heller anledning att frukta förödande jordskalv. Inget finskt skalv har överträffat Oslofjordskalvet 1904, men sommaren 1626 skadades ändå Peltamos kyrkas väggar så illa av ett jordskalv att kyrkan måste byggas om. Säreget nog uppslukades ett stycke land även 1626, då vid Ijo vid Östersjön, något som har förevigats av Johannes Messenius i rimkrönikan.


Ett jordskalv så "nära" i tiden till det som hände i Lissabon måste ju vara mumma för scenarioförfattare som arbetar med Götterdämmerung! Det är det i vilket fall som helst för mig.

Klippt ur min introduktion till 1700-talets Europa:
Portugal - Lissabon
Lissabon är huvudstad i Portugal. Det är en praktfull stad med anor från 500-talet. Staden har influenser från både Moriskt styre och de kristna erövrarna som tog över staden 1147. Lissabons hamn är fortfarande en av de mest aktiva hamnarna i Europa. Därifrån seglar åtskilliga expeditioner till Sydamerika och Indien, och staden är en av Europas mest glänsande barockstäder på grund av den lukrativa handeln.

Den första stora jordbävningen upplevde Lissabon 1531, den 26:e januari. Tusentals dog i kaoset som följde, och 1755, den 1 november, är det dags igen. Två skalv skakar staden med 40 minuters mellanrum. Detta är förödande nog, men det som gör katastrofen till en fullständig tragedi är den flodvåg som efter skalven sköljer in från floden Tajos mynning och sveper in över de redan skadade husen.

Kort därefter drabbas staden av en eldsvåda som bränner ner det som inte redan förstörts i skalven och flodvågen. Hela centrala Lissabon totalförstörs. Antalet döda beräknas vara mellan 60.000 - 150.000 människor. Hela Europa chockas djupt av det inträffade. Vissa säger att det enbart kan vara ett gudomligt straff, och många böcker och pamfletter ges ut för att förstärka den uppfattningen.

Återuppbyggandet kommer igång tämligen omgående. En man vid namn Sebastião José de Carvalho e Mello, även kallad Markis Pombal, skaffar sig inflytande över Portugals regering genom att snabbt agera för att hjälpa de hemlösa med mat, sjukvård och tak över huvudet. Han sätter också omgående igång med att planera för återuppbyggandet av staden. Lissabon får ett helt nytt centrum, Baixa, i enkel barockstil (pombalstil). Det här ger Markis Pombal en hel del manövreringsutrymme i den portugisiska regeringen, och han lyckas stärka sin makt gentemot aristokratin med sina terrormetoder. En del påstår att Markis Pombal varit alltför snabb i sitt handlande. Nästan som att han visste vad som komma skulle.

Lissabons två jordbävningar
På morgonen den 1 november 1755 slås flertalet av Europas medium med fruktansvärda migränattacker som inte avtar förrän sent på kvällen. En del av dem drabbas så hårt att de får slaganfall, eller till och med avlider. Ockulta aktiviteter går fel överallt, och det verkar som att något suger all magisk kraft ur världen, eller kanske koncentrerar den på en plats. Magiska artefakter blir verkningslösa och varelser som byggts av magi, homunculi och golem, rasar samman utan synbar anledning. På en kyrkogård i Paris ses spöken sväva över gravarna, och i Venedig vågar sig vampyrer ut mitt på dagen, ger sig in i ett fattighus och ställer till med ett ohyggligt blodbad.

No comments: